Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
Rola tłuszczu pokarmowego w diecie. Produkty bogate w tłuszcze /SFD/2017/1/6/9c6ed68150f64315a85283dc193a1975.jpg Mimo tego, że świadomość dotycząca zdrowego odżywiania jest coraz większa, wciąż wiele osób przekonanych jest, że tłuszcz w diecie jest szkodliwy. Co więcej wiele osób uważa, że tłuszcz, który spożywamy wraz z żywnością to ten sam [...]
[...] znacznie bardziej kontrowersyjnym: wzajemnymi proporcjami między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. [...]
[...] czyli CKD, TKD, itd. Szukałem badań w tym temacie i taki jest efekt: Pierwsze badanie potwierdza możliwość niekorzystnego wpływu w krótkim terminie, posiłek obfitujący w tłuszcze nasycone miał negatywny wpływ na wrażliwość insulinową po posiłku i w kolejnym posiłku zawierającym węglowodany. Drugie badanie w dużym stopniu faworyzuje [...]
[...] spożycie produktów zbożowych i warzyw. W mniejszym stopniu występują w niej składniki takie jak owoce, nabiał, ryby, mięso i jego przetwory. Na samym szczycie piramidy są tłuszcze oraz słodycze.Dieta oparta o piramidę ma za zadanie również zaspokajać potrzeby naszego organizmu o witaminy, składniki mineralne. Lecz czasami warto zastanowić sie [...]
[...] Tłuszcze spożywcze Tłuszcze spożywcze można podzielić ze względu na liczbę nienasyconych wiązań podwójnych znajdujących się w łańcuchu węglowym. W taki sposób otrzymujemy tłuszcze nasycone (brak wiązań nienasyconych), jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy [...]
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
[...] znacznie bardziej kontrowersyjnym: wzajemnymi proporcjami między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. [...]
[...] dochodzi do błędów. Są różne rodzaje tłuszczy. Podzielić je można ze względu na liczbę występowania wiązań podwójnych (nienasycynie) w rdzeniu cząsteczki. W taki sposób tłuszcze dzielą się na jednonienasycone, wielonienasycone oraz nasycone. Ostatnie nie zawierają wiązań podwójny. Każdy z tych rodzajów tłuszczy jest niezbędny w diecie. Każdy [...]
[...] ilości białka raczej kłóci się z prozdrowotnością. Białko jako źródło energii jest jej najgorszym źródłem, jest wyraźnie mniej wydajne niż węglowodany czy wysokoenergetyczne tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla ‘nowo-odchudzającego’. Kolejny [...]
[...] na energię jest pokrywane przez przemiany węglowodanów bez udziału lipidów. Zauważa jednak, że wśród sportowców ponownie wzrasta zainteresowanie dietą bogatą w tłuszcze. Podaje, że są dane potwierdzające istnienie mechanizmu, który w ciągu 7-14 dni zwiększa zdolność mięśni do spalania tłuszczów , co sprzyja zwiększeniu ich [...]
[...] polimeryzacja i cyklizacja - ok. 180 izomeryzacja geometryczna i położeniowa - ok. 400 pyroliza czyli bezpośrednie działanie ognia działanie tlenu Jak pisałem wyżej tłuszcze są szczególnie podatne na tlen, więc oksydacja zachodzi w warunkach przechowywania i przetwarzania ich. Bardzo wrażliwe na utlenianie są produkty bogate w [...]
[...] indeksie glikemicznym, a z tłuszczów — pokarmy zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład oliwa. Natomiast węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym i tłuszcze zawierające nasycone kwasy tłuszczowe pogarszają wrażliwość na insulinę. Podkreśla się bardzo duże znaczenie błonnika dla poprawy wrażliwości na insulinę. Dieta [...]
[...] porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok makroskładników znaczącą rolę odgrywają także mikroskładniki, zwane witaminami oraz minerałami. Człowiek ciężko trenujący, przestrzegający rygorystycznej [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]
[...] biologicznej (dużej ilości aminokwasów egzogennych) proporcja B:W może wynosić 1:1-1,5. Nie należy głodzić się ani przejadać, pić tyle, na ile ma się ochotę. Białka i tłuszcze powinny być pochodzenia zwierzęcego, a węglowodany powinny być dostarczane najlepiej w postaci skrobi z ziemniaków, zbóż (mąki) oraz warzyw. Przeglądając różnego [...]
[...] definicji czystego jedzenia. Definicja czyste jedzenie zależy od grupy osób, jaką zapytasz: Wegetarianie: mięso zwierząt. Weganie: Wszystkie produkty zwierzęce. USDA: tłuszcze nasycone, cholesterol, czerwone mięso, jaja, tłuszcze trans. Paleo: nabiał, oleje rafinowane, cukier, alkohol i niektóre warzywa. Itd. Ciekawostka: Co w przypadku, [...]
[...] Proteina jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka [...]
[...] Proteina jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka [...]